انتقال جنین
انتقال جنین
انتقال جنین در واقع آخرین مرحله در فرآیند IVF است که در آن جنین تشکیل شده در آزمایشگاه، به رحم زن انتقال داده میشود. بعد از انجام تخمک کشی، اگر پزشک تصمیم به انجام انتقال Fresh (تازه) داشته باشد، انتقال جنین سه روز بعد از تخمککشی (جنین سه روزه) و یا پنج روز بعد از تخمککشی (جنین پنج روزه) انجام میشود. اما در صورت فریز شدن جنین، بیمار بعد از تخمککشی مرخص میشود و در زمان دیگری جهت انتقال مراجعه میکند. جنینها را میتوان به مدت چندین سال در مکان مناسب و مخصوص نگهداری کرد.
توصیههای قبل از انتقال:
- تمام داروهای تجویز شده توسط پزشک را باید طبق دستور پزشک ادامه دهید.
- شیو و تمیز کردن ناحیه تناسلی روز قبل از عمل
- شب قبل از انتقال جنین از خوردن مواد غذایی دیر هضم و دارای کافئین نظیر قهوه خودداری فرمایید.
- عدم داشتن لاک بر روی ناخنها
- نداشتن آرایش
- عدم داشتن زیورآلات
- خودداری از مصرف سیگار و الکل
- اجتناب از مصرف زیاد مواد قندی و شیرینکنندههای مصنوعی
- رژیم غذایی خاص و ممنوعیت غذایی برای قبل از انتقال در نظر گرفته نمیشود؛ اما بهتر است خوراکیهایی نظیر میوه و سبزیجات تازه، پروتئینها، ویتامینها، روغنهای سالم مانند زیتون، فولیک اسید، آب کافی و... در رژیم غذایی گنجانده شود. بهتر است میوه و سبزی را در هر وعده غذایی خود قرار دهید. گروه غذایی غلات مانند جو دوسر، ذرت و گندم نیز به صورت روزانه مصرف شود و مصرف روزانه شیر، پنیر و تخم مرغ نیز توصیه می شود. از روغن های طبیعی مانند روغن زیتون در پخت و پز و سالاد استفاده کنید. مصرف ماهی و غذاهای دریایی حداقل دوبار در هفته لازم است. از خوردن گوشت قرمز و شیرینی ها و همچنین غذاهای پر ادویه و چرب پرهیز کنید.
- توصیه می شود که در صورت انجام کارهای ژنتیک و تعیین جنسیت از زمان شروع سیکل دارویی، نزدیکی نداشته باشید .
توصیههای روز انتقال:
- روز عمل ناشتا بودن الزامی است.
- برای روز انتقال جنین، حضور همراه الزامی نمی باشد.
- داروهای تجویز شده طبق دستور پزشک با دقت مصرف شود.
- جهت تشکیل پرونده در تاریخ مشخص شده، به همراه جواب آزمایشات، سونوگرافی ها و قرارداد فریز جنین و به همراه همسر به پذیرش کلینیک مراجعه فرمایید.
- جهت انتقال جنین در روز مشخص شده، ناشتا و با مثانه پر به مرکز مراجعه کنید.
- به همراه داشتن کارت ملی و شناسنامه آقا و خانم در روز تشکیل پرونده و انتقال الزامی می باشد، (در صورت داشتن دفترچه بیمه حتما دفترچه بیمه خود را به همراه داشته باشید).
- مصرف داروها بدون دستور پزشک به هیچ عنوان قطع نشود.
- دستور مصرف ادامه دارو ها و انجام آزمایشات لازم در روز انتقال جنین برای شما توضیح داده خواهد شد.
توصیههای بعد از انتقال:
تحرک:
تا سه روز پس از انتقال استراحت کافی داشته باشید، زیرا به مدت سه روز زمان لازم است تا جنین در لایه داخلی رحم (اندومتر) نفوذ کند. بعد از آن میتوانید به زندگی عادی خود بازگردید و فعالیت روزمره خود را انجام دهید.
توجه داشته باشید که کم تحرکی به مدت طولانی باعث اختلال در گوارش می شود.
استحمام:
48 ساعت بعد از انتقال میتوانید حمام کنید.
تغذیه:
رعایت رژیم غذایی خاصی پس از انتقال جنین لازم نیست ولی مصرف انواع مواد غذایی سالم مجاز میباشند. البته بهتر است برای جلوگیری از بروز یبوست، میوه ها و سبزیجات تازه فراموش نشود.
همچنین باید دانست که حفظ وزن متعادل اهمیت زیادی دارد. در برخی از موارد بعضی از مادران ملزم به رعایت رژیم غذایی خاصی هستند که برای دریافت این رژیم باید به متخصص تغذیه مراجعه کنند.
سایر مراقبت ها:
باید پس از انتقال جنین تا زمان شنیده شدن ضربان قلب جنین در سونوگرافی (6-8هفتگی ) موارد زیر را رعایت کنید:
- لکه بینی و کمردرد به مقدار کم بعد از انتقال طبیعی میباشد. در صورت شدید شدن لکه بینی و خونریزی، شیاف پروژسترون قطع شود و به جای آن از آمپول پروژسترون 50 میلی گرم استفاده کنید. آمپول باید روزانه دو عدد به صورت عضلانی و هم زمان با یک سرنگ کشیده و تزریق شود.
- در هنگام اجابت مزاج از زور زدن پرهیز کنید.
- عدم استفاده از دوش واژینال و تامپون
- توصیه می شود از انجام فعالیت ها و ورزش های سنگین مانند بلند کردن اشیا سنگین و ژیمناستیک پرهیز کنید.
- نیاز به استراحت مطلق، استفاده از ویلچر برای جابجایی، استفاده از توالت فرنگی برای اجابت مزاج و یا حتی خوابیدن در وضعیتی خاص (مثلاً قرار دادن پاها بالاتر از بدن) نمی باشد.
- لازم به ذکر است از دست رفتن جنین بر اثر سرفه یا عطسه شدید پس از انتقال جنین از نظر علمی امکانپذیر نمیباشد.
- . عدم نگرانی درخصوص ترشحات سفید رنگ واژن پس از استعمال شیاف (درصورت وجود سوزش، خارش، بوی بد و علائم عفونی حتما به پزشک مراجعه کنید.)
- مسافرت (مسیر های کوتاه) 3 روز بعد از انتقال، با هر وسیله ی نقلیه ای مشکلی ندارد، اما باید بین راه پیاده شوید و کمی قدم بزنید و استراحت کنید. از طی کردن مسیر های طولانی با اتوبوس خودداری کنید.
- در صورت بروز درد متوسط تا شدید حتما به پزشک اطلاع دهید.
- تا زمان مشخص شدن وضعیت تست بارداری از نزدیکی خودداری کنید.
- اجتناب از دخانیات و الکل
- پرهیز از حمام آفتاب، سونای گرم، وان آب داغ و جکوزی
- مصرف داروهای تجویز شده به صورت منظم و پرهیز از مصرف یا قطع خودسرانه دارو
- استفاده از کمپرس آب گرم در محل تزریق آمپول های عضلانی جهت پیشگیری از تشکیل آبسه
- دو هفته بعد از عمل انتقال جهت تست بارداری اقدام بفرمایید. در صورت مثبت شدن نتیجه به کلینیک مراجعه بفرمایید. در صورت منفی بودن تست بارداری داروها تا سه روز طبق روال قبل ادامه داده شوند و دوباره تست بارداری تکرار شود و نتیجه را به اطلاع پزشک مرکز برسانید.
- در صورت مثبت شدن تست بارداری، شش هفته بعد از انتقال جنین جهت سونوگرافی به مطب مراجعه نمایید و مصرف دارو ها را طبق دستور پزشک ادامه دهید.
- حفظ آرامش و افکار مثبت در روزهای پس از انتقال جنین و دوری از استرس