//
FA
EN AR

رحم جایگزین

رحم جایگزین

دستیابی به یک بارداری موفق تحت‌تأثیر عوامل بسیاری است و ممکن است دلایل متعددی موجب ناباروری در زوجین گردد. استفاده از رحم جایگزین یکی از روش‌های کمک به این زوجین برای تحقق رؤیای داشتن فرزند می‌باشد.

فرد جانشین در فرایند رحم جایگزین شخصی است که جنین زوج دیگری به رحم او منتقل شده و موظف است که مراحل بارداری در طی نه ماه را سپری نماید و در طی این مدت مراقبت‌های لازم جهت حفظ و سلامت جنین را انجام دهد و پس از اتمام دوران بارداری، جنین را به پدر و مادر ژنتیکی تحویل دهد. جنین انتقال‌یافته حاصل لقاح آزمایشگاهی تخمک و اسپرم والدین ژنتیکی بوده و جانشین از نظر ژنتیکی هیچ ارتباطی با جنین ندارد.

تصمیم‌گیری در خصوص استفاده از رحم جایگزین از نظر پزشکی، قانونی و روحی بسیار پیچیده بوده و ممکن است بر ابعاد مختلف زندگی زوجین تأثیر بگذارد، توصیه ما به زوجین متقاضی استفاده از رحم جایگزین، مشورت با واحد اهدا و حقوقی مرکز برای آگاهی بیشتر پیرامون مسائل مربوط به این تصمیم می‌باشد.

 

دلایل استفاده از رحم جایگزین

زنانی که مشکلات ناباروری از جمله اندومتریوز شدید، سندروم آشرمن (زخم رحم) دارند.

زنانی که سقط مکرر به دلیل نارسایی دهانه رحم، حاملگی خارج از رحمی متعدد، زایمان‌های زودرس متوالی علی‌رغم درمان‌های پزشکی و یا پره اکلامپسی شدید دارند.

ابتلا به بیماری‌هایی نظیر فشارخون بالا، بیماری‌های قلبی، تنفسی یا کلیوی حاد و یا استفاده از بعضی داروها که موجب بارداری پر خطر می‌گردد.

زنانی که به دلایلی ازجمله هیسترکتومی[1] (درآوردن رحم) یا مشکلات مادرزادی، فاقد رحم هستند.

 

[1] Hysterectomy

 

شرایط رحم جایگزین بودن

سن بین 21 تا 44 سال

ارائه گواهی عدم سوءپیشینه کیفری از مراجع ذی‌صلاح

تأییدیه سلامت از نظر عدم اعتیاد به مواد مخدر و روان‌گردان از مراجع ذی‌صلاح به مرکز

تأییدیه سلامت روان زوجین از پزشک متخصص اعصاب و روان

عدم ابتلا زوجین اهداکننده به بیماری‌های عفونی نظیر ایدز، هپاتیت، سفلیس و ارائه تأییدیه سلامت جسمانی از پزشک متخصص

داشتن حداقل یک فرزند

در مجموع 5 زایمان، شامل حداکثر 3 سزارین

بارداری و زایمان بدون عارضه

نسبت قد به وزن مناسب بین 19-32

 

سوالات متداول

آیا فرد حامل یا جانشین از نظر ژنتیکی ارتباطی با کودک متولد شده دارد؟

خیر. جنین انتقال‌یافته حاصل لقاح آزمایشگاهی تخمک و اسپرم والدین ژنتیکی بوده و جانشین از نظر ژنتیکی هیچ ارتباطی با جنین ندارد.

نظر فقه و علم حقوق در خصوص رحم جایگزین چیست؟

در حال حاضر در کشور ما از منظر فقهی ایراد خاصی در این خصوص وجود ندارد؛ و از منظر علم حقوق هم قراردادهایی در خصوص رحم جایگزین نوشته می شود.

 

وظایف حامل یا مادر جایگزین چیست؟

مادر جایگزین یا حامل به عنوان کسی که فرزند را درون رحم خود حمل می‌کند، موظف است طی دوران بارداری آزمایشات و مراقبت‌های دوره را به طور کامل انجام دهد. همچنین از مصرف داروهایی که ممکن است برای جنین مضر باشند پرهیز کند. هیچ گونه استعمال دخانیات و مشروبات الکلی برای نفر سوم جایز نیست. همچنین مادر جایگزین باید تا روز زایمان تا جایی که می‌تواند از سقط شدن جنین و آسیب رسیدن به آن جلوگیری کند.