رزکتوسکوپی
رزکتوسکوپی
رزکتوسکوپ نام دستگاهی است که در عمل رزکتوسکوپی از آن استفاده می شود. این دستگاه نوعی آندوسکوپ است که در جراحی های رحم، پروستات، مثانه و یا مجرای ادراری استفاده می شود. رزکتوسکوپ در مردان از طریق مجرای ادرار وارد مثانه یا پروستات شده و در زنان از طریق واژن و دهانه رحم وارد رحم می شود . این ابزار تحت هدایت رزکتوسکوپ و توسط جریان الکتریکی جهت برش، برداشتن یا از بین بردن بافت و کنترل خونریزی استفاده می شود. عمل رزکتوسکوپی در واقع عملکرد پیشرفته تری نسبت به عمل هیستروسکوپی (آندوسکوپی داخل رحمی) دارد. دستگاه رزکتوسکوپ دارای میکروسکوپی با زاویه دید گسترده است و امکان تجسم کامل را حین عمل به جراح میدهد. همچنین از حلقه سیمی متصل به آن نیز میتوان برای سوزاندن بافت هدف استفاده کرد. در اثر استفاده از این وسیله خونریزی محدود شده و نیازی به بخیه زدن نخواهد بود.
در این روش پزشک میدان دید گسترده تری دارد. سوزش ادرار، تورم، تغییر بافت و خونریزی در حین برش کمتر خواهد بود. رزکتوسکوپ باعث کاهش مدت زمان عمل ، افزایش سرعت بهبودی و کاهش هزینه ها نیز می شود.
موارد استفاده از رزکتوسکوپ:
- در استخراج بافت برای بیوپسی
- از بین بردن توده ها و تومورها
- بریدن و خارج کردن بافت آسیب دیده
- در جراحی های رحم
- درمان بزرگی پروستات (هایپرپلازی خوش خیم پروستات)
- این وسیله در درمان هایپرپلازی با لیزر بسیار موثر و مفید است. از این رو در اورولوژی می توان از آن استفاده های مفید و موثری نمود.
- رزکتوسکوپ با استفاده از تشخیص فوتودینامیکی، میزان تشخیص سرطان مثانه را افزایش داده و به کاهش میزان عود آن کمک می کند. رزکتوسکوپ می تواند بیماران مبتلا به مجرای ادرار طولانی یا مثانه های بزرگ را نیز درمان کند.
- انجام پاتولوژی از ناهنجاری های داخل رحمی همچون میوم، پولیپ، سپتوم رحم و هایپرپلازی آندومتر
- انجام میومکتومی، پولیپکتومی، متروپلاستی
- کاهش ضخامت لایه آندومتر (endometrial ablation)
نحوه عملکرد رزکتوسکوپ:
رزکتوسکوپ از یک تلسکوپ 2/9 و 4 میلی متری، ترجیحاً با زاویه دید 12 درجه، یک حلقه الکتریکی برای انجام برش های غیر مکانیکی و دو غلاف برای مکش تشکیل شده است. علاوه بر این موارد، ابزارهای دیگری مانند میکرو چاقو یا مجموعه ای از الکترودهای انعقادی یا تبخیری در اشکال مختلف را نیز می توان به رزکتوسکوپ متصل کرد.
به طور کلی دو نوع رزکتوسکوپ وجود دارد که در قطر خارجی با هم متفاوت هستند. یکی با قطر 5/7 و دیگری با قطر 2/9 میلی مترمی باشد. رزکتوسکوپ 5/7 میلی متری در صورت باریک بودن کانال دهانه رحم یا اتساع دشوار استفاده می شود. رزکتوسکوپ 2/9 میلی متری نیز امکان انجام جراحی های بزرگ را فراهم می کند.
رزکتوسکوپی در بیماری های زنان:
با کمک رزکتوسکوپی میتوان ناهنجاری های داخل رحم همچون میوم، پولیپ، سیتوم رحم و هایپرپلازی آندومتر را بررسی کرد.
به طور کلی از مزیت های این روش می توان کاهش زمان جراحی، حذف کامل بافت، تغییرات کمتر در بافت و کم شدن میزان خونریزی، کاهش هزینه های معاینه و در نهایت نتیجه بهتراز نظر قدرت برش و انعقاد و درمان نسبت به سایر روش ها را نام برد.
رزکتوسکوپی یک روش امن و موثر برای درمان افزایش ضخامت آندومتر می باشد. این روش یک روش کم تهاجمی برای درمان خونریزی غیر طبیعی رحم است.
روش انجام:
ابلیشن آندومتر روشی است که خونریزی غیرطبیعی رحم را درمان می کند. جراح ابتدا از هیستروسکوپ برای بررسی داخل رحم استفاده می کند، سپس از رزکتوسکوپ برای تخریب دیواره رحم استفاده می کند.
تفاوت بین هیستروسکوپ و رزکتوسکوپ:
به این شکل که از طریق مجاری ادرار در مردان و یا واژن در زنان وارد پروستات یا رحم میشود. سپس یک ابزار انعطاف پذیر به نام رزکتوسکوپ از طریق غلاف هیستروسکوپ وارد می شود. رزکتوسکوپ حاوی اجزایی است که برای برش، برداشتن یا از بین بردن و کنترل خونریزی اهداف مورد نظر استفاده می شود و به تسکین درد و درمان بیماریهای مربوطه کمک می نماید.
عوارض عمل رزکتوسکوپی
- عفونت
- خونریزی
- آسیب به رحم و دهانه رحم
- لکه بینی و خونریزی با مقدار کم
- واکنش به مواد بی حسی
- در صورت ایجاد خونریزی شدید واژن، تب، درد شدید شکم حتما به اطلاع پزشک رسانده شود.
سوالات متداول
رزکتوسکوپی چه زمانی توصیه میشود؟
رزکتوسکوپ را به عنوان میکروسکوپی میشناسیم که عمل آندوسکوپی را در عمل جراحی رحم و پروستات یا مثانه و مجاری ادرار انجام میدهد.به این شکل که از طریق مجاری ادرار در مردان و یا واژن در زنان وارد پروستات یا رحم میشود و به تسکین درد و درمان بیماریهای مربوط به این اعضا کمک مینماید.
آیا عمل رزکتوسکوپ نیاز به بستری از قبل یا بعد در بیمارستان دارد؟
خیر، رزکتوسکوپی عملی است که نیاز به بستری شدن ندارد.
آیا با رزکتوسکوپ میتوان ناهنجاریهای رحم را تشخیص داد؟
بله، میتوان ناهنجاری های داخل رحم همچون میوم، پولیپ، سپتوم رحم و هایپرپلازی اندومتر را بررسی کرد.