CVS
شرایط آزمایش:
چگونگی انجام آزمایش CVS
هنگام مشاورۀ اولیه برای انجام آزمایش CVS، یک سونوگرافی انجام می شود تا سن و میزان رشد جنین و محل قرار گرفتن جفت مشخص شود. این کار برای تشخیص فرا رسیدن زودترین زمان مجاز برای انجام آزمایش است. آزمایش CVS معمولاً بین هفتههای ۱۱ تا ۱۴ بارداری انجام میشود. اگر Rh مادر منفی باشد، پزشک پیش از شروع نمونه برداری در صورت نیاز و برای جلوگیری از اختلالات خونی مادر و جنین، پادتن Rh یا روگام (Rhogam) تزریق خواهد کرد. نمونه برداری از پرزهای جفتی به دو روش، یکی از طریق واژن و دیگری از طریق شکم به شکل زیر انجام میشود:
نمونهبرداری از واژن: برای جمعآوری پرزها از طریق واژن، ابزاری را از طریق واژن و دهانۀ رحم وارد رحم میکنند و سپس همزمان از طریق سونوگرافی ، ابزار را به سمت جفت هدایت و از آن نمونه برداری میکنند.
نمونهبرداری از شکم: برای جمعآوری پرزها از طریق شکم، یک سوزن بلند و باریک را از طریق شکم تحت هدایت سونوگرافی وارد رحم میکنند و از جفت نمونه گرفته و نمونۀ را از طریق آن خارج میکنند.
نمونه پس از نمونهگیری با هر یک از دو روش بالا، جهت بررسی به آزمایشگاه فرستاده میشود. نتیجۀ کشت، طی دو هفته آماده میشود . ممکن است انجام این آزمایش کمی دردناک باشد اما زمان آن بسیار کوتاه است. انجام آزمایش CVS کمتر از ۳۰ دقیقه طول خواهد کشید و نمونه برداری نیز بیشتر از چند دقیقه زمان لازم ندارد.
پس از انجام آزمایش CVS نیاز به استراحت می باشد، بنابراین از قبل با کسی برای رفتن به منزل هماهنگ شود. پس از رسیدن به منزل، یک روز نیازبه استراحت است و به مدت سه روز انجام فعالیتهای فیزیکی سخت، رابطۀ جنسی و ورزش کردن ممنوع است. ممکن است تا حدی گرفتگی ماهیچهها و خونریزی وجود داشته باشد که مسئلهای طبیعی است ولی در صورت داشت این علائم بهتر است به پزشک اطلاع داده شود. در صورت خروج ترشحات مایع از واژن فوراً به پزشک اطلاع داده شود.
نتیجه CVS حداکثر تا 10 روز آماده می باشد.
نکات جانبی:
ضرورت و دلایل انجام آزمایش CVS
آزمایش CVS به تشخیص قطعی و زودهنگام مشکلات کروموزومی مثل سندرم داون یا تریزومی ۱۸ کمک میکند. این آزمایش در تشخیص نقصهای کروموزومی دقت بالایی دارد. آزمایش CVS، جنسیت جنین را نیز مشخص میکند که این امر میتواند اختلالات مرتبط با جنسیت را تعیین کند، مانند انواع خاصی از تحلیل یا دیستروفی عضلانی که بیشتر در جنینهای پسر اتفاق میافتد. این آزمایش برای زنانی با ویژگیهای زیر ممکن است توسط پزشک توصیه شود:
مادرانی که ۳۵ سال یا بیشتر سن داشته باشند، زیرا خطر تولد نوزاد با مشکلات کروموزومی مثل سندرم داون با بیشتر شدن سن مادر افزایش مییابد.
مادرانی که قبلاً نوزادی با نقص مادرزادی به دنیا آوردهاند یا سابقۀ خانوادگی آن را دارند.
مادرانی که نتیجۀ آزمایش غربالگری سه ماهۀ اول آنها پرخطر است.
مزایا و معایب آزمایش CVS
آزمایش CVS را میتوان در اوایل دوران بارداری و زودتر از آزمایش آمنیوسنتز انجام داد. به دست آوردن این اطلاعات در ابتدای بارداری به مادر این امکان را میدهد که در صورت وجود مشکل راحتتر مراحل سقط قانونی را طی کند. انجام سقط در ماههای کم تر، مادر را با خطرات کمتری روبهرو خواهد کرد. آزمایش CVS در اوایل بارداری انجام میشود و یک آزمایش تهاجمی می باشد، در نتیجه خطر سقط ناخواستۀ در آن نسبت به آمنیوسنتز کمی بیشتر است.
ضمناً در این آزمایش خطر عفونت نیز وجود دارد. در موارد نادر، نقصهایی در انگشتهای دست یا پای نوزاد گزارش شده است، مخصوصاً اگر آزمایش CVS قبل از هفتۀ نهم بارداری انجام شده باشد. ظاهراً میزان این خطر رابطهای با میزان تجربۀ پزشک یا نحوۀ انجام آزمایش ندارد. به دلیل وجود این خطر، معمولاً آن را زودتر از هفتۀ ۱۱ انجام نمیدهند.