//
FA
EN AR

کلگزان، سلکسان، انوکساپارین

  • خانه
  • /
  • کلگزان، سلکسان، انوکساپارین

نام دارو

کلگزان، سلکسان، انوکساپارین

کاربرد

  • برای جلوگیری از لخته شدن خون در زمان استفاده از داروهای هورمونی تجویز می‌گردد.
  • در خانم‌هایی که سابقه سقط دارند و یا اینکه علت سقط در آن ها مشکلات انعقادی است، استفاده می‌شود.

عوارض دارو

  • درد
  •  خارش
  •  حساسیت و کبودی در محل تزریق آمپول انوکساپارین ایجاد می‌شود
  • خون‌دماغ شدن
  •  ادرار تیره
  •  مدفوع سیاه
  •  سردرد
  •  گیجی
  •  تغییر بینایی 
  • احساس خستگی مفرط

نکات جانبی

انوکساپارین سدیم با نام تجاری کلگزان موجود می‌باشد.

این امکان وجود دارد که تا حدود 20 دقیقه بعد از تزریق در محل تزریق احساس سوزش و گزگز کنید. این مسئله طبیعی بوده و جای هیچ نگرانی نیست. فقط ناحیه تزریق را ماساژ و فشار ندهید، چرا که در اطراف محل تزریق شاهد کبودی خواهید بود.

سعی کنید دوزی از داروی انوکساپارین را فراموش نکنید، اما در صورت فراموش کردن یک دوز، به محض یادآوری، نوبت فراموش شده را مصرف کرده و اگر نزدیک به زمان مصرف دوز بعدی به یاد آوردید، از مصرف نوبت فراموش شده اجتناب کنید و بر طبق برنامه ی قبلی به مصرف دارو ادامه دهید. هرگز دوز دارو را دو برابر نکنید.

داروی انوکساپارین، در سرنگ های شیشه ای از پیش پر شده 20، 40، 60، 80 و 100 میلی گرمی در بازار موجود می‌باشد و نیازی به آماده‌سازی و هواگیری ندارد. محلول موجود در ویال دارویی، شفاف و فاقد ذرات معلق بوده و بی رنگ است. این فرآورده دارویی به صورت زیرپوستی (زیر جلدی) در اطراف ناف (فاصله حدودی 5 سانتی‌متر اطراف ناف) و با زاویه 90 درجه تزریق می گردد. البته می‌توان تزریق را در بازو هم انجام داد، اما جذب شکمی سریع‌تر رخ می‌دهد. ترریق انوکساپارین در ناحیه بازو باید با زاویه 45 درجه صورت بگیرد زیرا بافت زیر‌جلدی بازو بسیار کمتر از شکم می‌باشد. در تزریق 90 درجه به بازو احتمال ورود دارو به عضله وجود دارد. مصرف داروی انوکساپارین سدیم ممکن است موجب افزایش مدت زمان خونریزی شود.

چنانچه جراحی یا درمان دیگری در پیش دارید، پزشک خود را از مصرف داروی انوکساپارین مطلع سازید.

در طول مدت درمان با داروی انوکساپارین سدیم، در استفاده از وسایل تیز مانند ناخن‌گیر و ریش‌تراش احتیاط کنید و از ورزش‌های تماسی پرهیز کنید.

داروی انوکساپارین ممکن است باعث احساس خستگی در شما شود، لذا قبل از رانندگی و کار با ماشین‌آلات از هوشیاری خود مطمئن شوید.

نحوه تزریق:

1- دست خود را با آب و صابون بشویید و سپس خشک کنید.

2- در وضعیتی راحت به گونه اي بنشینید که محل تزریق را به راحتی ببینید. میتوانید روي تخت به صورت نیمه نشسته یک بالشت پشت خود بگذارید و یا روي صندلی بنشینید.

3- ناحیه اي را در سمت راست یا چپ شکم خود انتخاب کنید کـه حـداقـل 5 سانتیمتر از ناف فاصله داشته باشد و به طرف پهلو‌ها باشد.

4- محل تزریق را با پنبه‌الکل استریل تمیز کرده و اجازه دهید تا خشک شود.

5. سرپوش سرنگ را با احتیاط بردارید به این صورت که آن را به طور مستقیم و محکم کشیده و خارج نمایید. نباید پس از برداشتن سر پوش سوزن آن را بـه طـرف پـایـیـن بگیرید و یا اجازه دهید با چیزي تماس پیدا کند. رعایت این مسئله به استریل ماندن سرنگ کمک می‌کند. سرپوش سوزن را براي در آوردن نپیچانید، چرا که ممـکـن است باعث خم شدن سوزن گردد.

6. با دستی که با آن می نویسید، سرنگ را مثل قلم در دست بگیرید و با دست دیگر به آرامی بخش تمیز شده پوست شکم خود را بین دو انگشت بگیرید، تا یک چین در پوست ایجاد شود.

7. سوزن را به صورت عمودي (90 درجه) در چین پوستـی ایجاد شده وارد کنید.

8. با انگشت شست خود پیستون را به سمت پایین فشار دهید تا سرنگ خالی شود.

9. سوزن را به طور مستقیم خارج کرده و چین پوستی را رها کنید.

10. نوك سوزن را به طرف پایین به دور از خود و دیگران بگیرید.

11 . سرنگ استفاده شده را در محفظه اي ایمن بیندازید.

12.باید در هر بار تزریق محل تزریق را عوض کنید.

13.دارو را به همان میزان که پزشک براي شما تجـویـز کـرده است مصرف نمایید.

14.کلگزان را درون زخم یا کبودي تزریق نکنید.

نکته:

بهترین شرایط نگهداري کلگزان این است کـه آن را در محلی مطمئن در دماي اتاق (25 درجه سانتیگراد) و به دور از نور و رطوبت نگهداري کنید. درون تمامی سرنگ هاي کلگزان یک حباب کوچک هوا وجود دارد. هرگز این حباب را خارج نکنید در صورت خارج کـردن حـبـاب هـوا مقداري از دارو نیز از دست می رود.

تورم و کبودی جزئی ممکن است پس از تزریق دارو ایجاد شود، که معمولاً ظرف چند روز بهبود می‌یابد. با این حال، اگر تورم و تغییر رنگ ادامه یافت، ممکن است نشان دهنده عفونت باشد. تورم غیرطبیعی که نرم، لطیف و دردناک است، ممکن است نشان دهنده یک آبسه ی در حال رشد باشد. آبسه در واقع مجموعه ای جدا شده از چرک است که اغلب در لمس گرم بوده و با بزرگ شدن غدد لنفاوی همراه است.

هرگز آبسه ها را فشار ندهید. برای جلوگیری از انتشار عفونت در سرتاسر بدن، یک پزشک باید آن را به درستی تخلیه کند. اگر این کار به درستی انجام نگیرد، احتمال پارگی زیر پوستی آن و انتشار عفونت به جریان خون وجود دارد. هربار محل تزریق باید عوض شود تا آسیب پوستی در موضع به حداقل برسد. یکی از علل اصلی کبودی محل تزریق، ماساژ محل تزریق می‌باشد. بنابراین پس از تزریق، محل تزریق را ماساژ ندهید. تا چندین ساعت بعد از تزریق، از کمپرس سرد استفاده کنید. بعد از ۲۴ ساعت از کمپرس گرم بر روی محل تزریق استفاده کنید.